Dagboek van een toneelspeler

 

 


Hallo Frits,

 
Het is geweldig om deel uit te maken van de Schildgroep.
Ik kende de Schildgroep niet maar je wordt zo opgenomen en het duurt maar even
of je bent een Schildjer. Het is "hard" werken maar we hebben reuze
lol en lachen heel wat af.
Ik kan bijna niet wachten dat we gaan repeteren op de locatie waar we gaan
spelen want dan komt er een van mijn vele dromen uit, nl spelen op de
kansel.
 
de dominee (Joke Middelveld)

***

 Van de directie:

"Het jubileum van de melkfabriek nadert ras. Mijn vader
had ik graag het kunstwerk laten zien. Hij is degene die ik gevolgd ben in de
voetsporen"

Ik moet zeggen, het valt nog niet helemaal mee, maar met
zo'n enthousiaste groep medespelers die elke week weer met hernieuwde energie
overal en nergens wegkomen, voelt theater maken met in de regie Klaasje als een
warm dekentje. Je moet soms helemaal uit je comfortzone om in de huid te kunnen
kruipen die zij voor ogen heeft. Makkelijk daarbij als je enkele rolmodellen
hebt om daar wat van over te kunnen nemen.

Sommige van de Schildjer groep zij zo 'naturel' in hun spel
dat het lijkt of ze als een slang vervellen en een andere gedaante aan kunnen
nemen. Anderen hebben wat meer moeite maar met een gulle lach van de groep wat
heel ontwapenend werkt stromen we daar uiteindelijk ook in.

Ik ben blij deel uit te maken van deze groep mensen en ook
van dit bijzondere toneelstuk.

Joris (Ruurd Huizenga)


 

hee Frits, even snel een berichtje van mij. Ik heb het gigadruk, telefoontjes, mailtjes, smsjes en natuurlijk alle bestellingen op mijn webshop, dus wellicht zie ik je snel. Nog even bedenken hoe ik die Snotterman te pakken kan nemen, de oplichter. groets Henk (Tonnie Fokkema)

Hallo allemaal,

Ik ben Frits en heb het ontzettend druk met m'n werk in de fabriek van Joris Vlotterman. Ik sta achter de lopende band en dat is zeer hectisch. Het wordt extra druk doordat ik als ZZP-er ook nog wat activiteiten ontplooi. Ik kan het ontzettend goed vinden met de schoonmaakster Dina die in haar vrije tijd ook nog eens mijn kapster is. Verder heb ik met de rest van de (ex) fabrieksarbeiders, de burgemeester en zijn vrouw Jenny, de kroegbazin levendige relatie's. Met de bankdirectrice heb ik niet zoveel want ik heb al m'n geld in een oude sok gestopt. Voor de dominee en de 3 Nam-mannen ehm... 2 Nam-mannen en 1 Nam-vrouw kan ik af en toe ook wel iets betekenen, voor Joris ook trouwens. Dan is er nog Jan Flokstra, daar kan ik helemaal niets mee hij heeft oren en ogen op stokjes kortom hij is alleen maar een heel lastige figuur.

Nou ja ik zou zeggen komt het allen zelf aanschouwen en u zult aan het eind tot de conclusie komen dat die Stekema nog zo gek niet is.

Hartelijke groet van de enige echte (F)rits(elaar). (Bert Schrage)

Hallo Frits,

Het is bijna zover. FEEST !!! Een 75 jarig bestaan is geweldig. Wat een mijlpaal.

Samen met Yvette ben ik aan het shoppen gegaan. Want hier hoort een feestoutfit bij.

Maar dat valt nog niet mee. Wat moet je kiezen. Het moet feestelijk zijn niet te opvallend en uitdagend genoeg voor de burgemeester.

Maar al zeg ik het zelf. Wij zijn geslaagd. Alle pluspunten komen geweldig naar voren. En opeens is het duidelijk wie Yvette is en wie Yvonne is. Of toch niet? (Afine Noordenbos)

Hoi allemaal,

Na lang twijfelen en veel denken heb ik toch maar besloten om toch mee te doen met toneel.

Ik zit nu in mijn examenjaar havo, dus een grote rol kon ik niet op me nemen.

Toen Klaasje vertelde dat ze een eigen stuk ging schrijven, was ik meteen enthousiast.

Ik wilde direct weten waar het over ging en natuurlijk is het een geweldig stuk geworden.

Zelf ben ik in Overschild geboren en toch grotendeels opgegroeid. 

In Overschild voel ik me nog altijd thuis, er wordt veel gelachen en iedereen kent elkaar.

Hoe leuk is het dan om een stuk uit de geschiedenis (voor mij dan... haha) na te spelen.

Eerst heb ik veel geholpen met het souffleren en wanneer iemand niet kon (omdat die gene dan weer last had van allerlei kwaaltjes) heb ik zijn of haar rol overgenomen. Het spel kon zo toch doorgaan en iedereen was zo weer geholpen. Zelf vind ik het natuurlijk hartstikke leuk om te doen! De Schildgroep is vanaf het begin af aan al een super leuke groep. Daar ben ik wel achter na al een aantal jaren mee te doen. Nu zijn er wat mensen bij die ik eerst niet kende, maar achteraf passen zij er helemaal bij. Er wordt veel gelachen, gezucht en gespeeld. Na veel tekst leren voor de anderen en veel oefenen is er nu eindelijk een toneelstuk op gang gezet. Ik kijk er nu al naar uit om ze volgende week te zien spelen. Zelf heb ik een piepkleine rol, die ik trouwens wel erg leuk vind! Ik kan me nu concentreren op school, werk en in mijn vrije tijd me uitleven in Overschild en natuurlijk de andere bijzaken. Natuurlijk ben ik blij om er toch nog bij te horen. Het is druk, leuk en vooral heel spannend hoe het bij de voorstellingen allemaal gaat. We hopen op prachtig weer en anders maar niet. Wij gaan gewoon door! En hopelijk kan ik volgend jaar als op het HBO zit alsnog mee doen! Ik vind het in ieder geval super leuk dat iedereen zo enthousiast is en dat Klaasje van haar idee toch realiteit heeft kunnen maken. 

Groetjes,

De vrouw van de NAM

Marleen van der Beek 

Eén goede avond heer Stekema,

Ik wil bij deze even een kleine noot in uw dagboek plaatsen. Het doet mij deugd om over enkele dagen het jubileum van onze melkpakkenfabriek te vieren. Hoewel ik toch enige twijfel heb wat betreft mijn vrouw (ze is de laatste tijd wat afwezig) hoop ik dat het een plezierige samenzijn gaat worden. Ik ga er dan ook van uit dat het hele dorp hierbij aanwezig zal zijn.

Ik wens u allen een fijne avond en verwacht u allen volgende week. 

Burgemeester Wiersema (Willy de Vries)

Hai allemaal!

Even een berichtje van Dina. Pff net vrij gelaten uit de fabriek.. Het was er weer vies! Ik ben trouwens schoonmaakster in de melkpakken fabriek en in mijn vrije tijd ben ik ook nog kapster en help ik Willy vaak achter de bar in de Kroeg. Ik hou er vooral van als alles schoon en netjes is.. Netjes ja! Met Willy kan ik het dus heel goed vinden! Ook Yvette en Yvonne zijn leuke collega's van mij en Jannie is ook een schatje! Jenny, de vrouw van de burgemeester, vind ik maar wat raar want die ligt in het bed te vozen met meneer Vlotterman (mijn baas). Ik ben ook best een beetje verliefd.. Maar ik weet niet wat ik er mee moet hoor, ik vind het maar ingewikkeld.. Fritsiee is ook heel gezellig! Alleen is hij altijd dingen aan het verkopen.. Zo heb ik bij hem ook een heel mooi horloge gekocht, waterdicht nog wel!

Maar ik ben dus net pas vrij aangezien Frits mij lastig viel vanavond.. Ik was BIJNA klaar met schoonmaken komt hij eraan met de mededeling dat hij zijn rugzak vergeten was.. Hij dendert met zijn vieze schoenen zo door de hele fabriek heen en ja hoor ik kon weer helemaal overnieuw beginnen! Nou ja het is niets anders, gelukkig is er nog wat te poetsen en dat zal ook altijd wel blijven ga ik vanuit! 

Nou ik ga lekker slapen en ik zie jullie op het jubileum!

Groetjes van Dinaaaatje (Fleur Noordenbos)

Hey Frits

Hier nog even een berichtje van Yvette, zag dat mijn zusje (oeps... zus natuurlijk. Krijg altijd commentaar als ik zusje zeg) ook een berichtje gestuurd had. Natuurlijk verheug ik mij ook al heel erg op het feest. Volgens mij zijn we qua voorbereidingen op schema en is alles zo goed als geregeld. Yvonne gaat deze week nog naar Flokstra om het papierwerk te regelen en dan kunnen we er een mooi feestje van maken!!!! En zoals mijn zus vertelde is onze outfit ook compleet, we staan er weer kleurig bij. Heb jij misschien nog een bijkleurende ketting? Graag roze of paars en niet te duur he!

Groetjes van Yvette (Dorien Stiekel)

Al jaren ken ik de 'Schildjers', de een wat beter dan de ander, het is goed volk. Met velen heb ik een goed contact, ook al is het oppervlakkig, maar ik hoor op deze wijze genoeg om te weten wat er allemaal speelt in het dorp. Op dit moment zijn er velen, net als ik, druk met het aanstaande jubileum, ieder heeft hierin een eigen rol. Er wordt al weken lang veel inspanning geleverd. Het is voor mij de kunst om vooral te luisteren en daarna pas te handelen, zodat de harmonie blijft. Ondanks het feit dat ik af en toe denk 'laat maar gaan' zijn er ook voor mij grenzen. Het mooiste van alles is dat ik door de meeste wel word gerespecteerd, om wie ik ben en wat ik doe, dat noem ik dan maar 'dubbelgeluk'.

Flokstra (Jeannet Nijdam)

Hallo allemaal,

Nog maar 2 voorstellingen te gaan en dan is het allemaal weer over :-( . We gaan er vanavond nog even stevig tegenaan in de aanloop naar een spetterende eindvoorstelling morgen, ik ga in ieder geval met volle teugen van jullie genieten vanavond en morgenavond. Het is de afgelopen tijd druk geweest maar het was ook ontzettend gezellig, en we mogen (moeten) nog 2 keer we zullen ze nog even een poepie laten ruiken.

Succes vanavond en morgen, en als het even niet meer gaat roep dan heel hard........FRITSIEEEEEEEEEE en het komt allemaal goed.

de hartelijke fritsels, jullie eigen Frits.